Kasım 20, 2020

1 ay içerisinde öğrendiklerim

Abdulkadir

1 ay içerisinde öğrendiklerim Aynı günden tekrardan selamlar! Bu paylaşımımda sadece 1 ay içerisinde öğrendiklerimi sıralamak istiyorum. 1 ay içerisinde daha çok HTML ve CSS ağırlıklı olarak öğrendim. JavaScript ve PHP biraz yarım yamalak kaldı. MySQL ise daha önceden C# ve Accesss veribanı ikilisini kullandığım için bildiğim şeylerdi ancak genede kaptım birşeyler. E o zaman sıralamaya başlayayım mı?

HTML

  • Etiketler(tags) Evet! Etiketler. HTML tamamen etiketlerden oluşuyor. Bazen bir bölümü etiketler aracılığıyla işaretliyoruz, bazende etiketin kendisi bir bölüm oluyor.
  • Nitelikler(attribute) Nitelikler etiketlerin başlangıç kısmına yazdığımız zımbırtılar oluyor. Bazen stil belirtmek için, bazen sınıf belirtmek için veya bir özelliğini kısmak için kullanıyoruz bu arkadaşları. Dolu dolu nitelik çeşidi var.

CSS

  • Seçiciler Seçicilerde ne ararsanız var. Eğer bir elementin; sağında, solunda, üstünde, altında, ilk elementinde, son elementinde, belli bir nitelik taşıyanında zartında zurtunda diye gider bu liste. Hepsini öğrenmek yürek ister…
  • Display Bu arkadaşın çoğu zaman ne kadar JavaScript kodundan sizi kurtardığını anlatamam.. Aç, kapa, aç, kapa, aç kapa. Aslında değinilecek pek çok zımbırtısı var ama ben “display: flex;” özelliğinden bahsetmek istiyorum. Ben hayatımda böyle birşey görmedim. Simetri hastalarının aşkı falan mısın sen? Simetri hastası olmasamda, bazen bir şeyi tam ortaya koymak gerekiyor. Böyle bir durumda pek seçenek yok. Hele de JavaScript bilmiyorsanız. Size tam ortalar bırakır daha da bir şey demiyorum.
  • Diğer pek çok şey Evet pek mantıklı bir şey değil bu yazdığım ancak öğrendiğim şeyleri yazmaya kalksam burdan köye yol olur :D. En mantıklısı gelecek paylaşımımda web sitemin canlı bir ilk sürümden son sürüme kadar olan bir gösterimini yapayım. En anlaşılır olacak şekli bu olur.

JavaScript

JavaScript beklediğimden biraz daha “çerezimsi” çıktı. Ben C# gibi bir şeyler bekliyordum. Evet elbette söz dizimi olarak çok benzer ancak tam anlamıyla bir benzerlik yok. C#‘ta ki o sınıf sistemi kalp ben. İşleri çok kolaylaştıran bir durumdu ama JavaScript. Yani yaz yaz bitmez yüzlerce satırı bulmanız birkaç saat alır. Daha çok girişmedim ve girişmeyi pek düşünmüyorum onun yerine bir JavaScript framework’ü olan jQuery ile halletmek istiyorum her şeyi.

PHP

Evet günün kanser konusuna hoşgeldiniz. Kanser arkadaşlar bu dil. Düzgün kod yazmak imkansız gibi birşey. Hemen karışıveriyor her şey. Tavsiye etmem. Tabii ücretsiz olması bu kadar popüler yapıyor kendilerini. Ayrıca sözdizimi çok ilginç. Yahu aynı anda birden fazla şeyi yapabilen fonksiyon mu olur? Yoksa ben mi yanlış anlıyorum. Bilemiyorum, bunları konuşmak için daha çok erken. Ancak yine de düşmanımsın PHP.

MySQL

Eh gelelim günün konusuna. SQL sözdimi gayet basit, kullanışlı, bazende saçma sapan bir tırnak işaretinden hata verici. Severiz SQL’i. MySQL, SQL’in üzerine bazı tatlı tatlı şeyler ekliyor gördüğüm kadarıyla. Fena mı oluyor? Yok gayet güzel oluyor. Böyle devam.Evet aylık küçük bir raporumsu birşeydi bu da böyle. Pek içime sinen bir yazı olmadı ancak yaza yaza öğrenirim zamanla. E iyi madem görüşürüz!